loader image
Menü Bezárás
Slider

tájékoztató oldal a sportöltöző beruházásról

Kedves Herédiek, Kedves Követőink! Sajnos szomorú hír kapcsán vagyunk kénytelenek bejegyzést megfogalmazni!

Amikor egy felbőszített helyi lakos ilyen ferdítő kérdésekkel, tájékozatlanságból fakadó hamis állításokkal járja a falut házról házra, ellenünk aláírást gyűjtve:

1) ugye Ön sem akarja, hogy itt közpénzből 200 millió forint sportfejlesztésre menjen el? (aminek valójában 85-90%-a tisztán elnyert támogatás)
2) herédiek a sportpályára be sem tehetik a lábukat, és ez a fejlesztés is csak a focistáké lenne
3) herédiek nem is játszanak a csapatban, csak költünk a sportra a nélkül, hogy csapatunk bármilyen eredményeket fel tudna mutatni (meg sem említve például a több tucat herédi gyerek sportoltatását)
4) és nem hangzik el az alapvető tény, miszerint egy tavalyi évben elvállalt, eldöntött pályázatról van szó, aminek visszalépés esetén a TELJES 140 milliós összege egy perben falunk költségvetésén jó eséllyel csattanhat

… akkor bizony nehéz szavakat találni.

Nehéz szavakat találni, amikor egy olyan ember aki saját bevallása szerint 20 éve nem volt a sportpályán, a falu építéséhez hozzá nem tett, de még csak egyáltalán nem is sportol… olyan ember napok alatt próbálja lerombolni azt a hosszú és kemény munkát, amiben Heréd sportlehetőségeinek javításáért, a sporttelep és klub fejlődésének megindulásáért és jó megítéléséért mi, és sokan közületek is annyit dolgoztunk.

Az úriember tájékozatlanságát mi sem jelzi jobban, minthogy petícióját még a klubelnökkel is megpróbálta aláíratni. Hosszas, rámenős monológ után sikerült nehezen félbeszakítani, és bemutatkozni. 🙁 🙂

Történik mindez egy olyan ügyben, ami már több, mint egy éve végleg eldőlt, amikor a herédi testület felelősséggel 7/7 arányban támogatta ezt a fejlesztést. Az építkezés hamarosan elindul, a cél így már csak a herédi emberek megtévesztése, az építeni vágyó képviselő-testület és a sportklub rossz színben feltüntetése marad.

Hogy a lakosok mennyire nem kérnek már ebből a viszályból mi más sem mutatja jobban, minthogy az úriember karosszékből aláírható online petíciója mindössze 25 aláírásnál tart, melyből legalább 5 igazoltan nem is herédi lakostól származik. Ezt az alacsony számot tiszteletben nem tartva történik meg a lakosok kérése ellenére a hozzájuk becsöngetés, bekiabálás, többszöri visszajárás, egyoldalú szöveggel rámenősen zavarásuk míg a papírt alá nem írják.

Mi hiteles tájékoztatást adtunk és adunk továbbra is, immár jobban megpróbálva kihasználni az internet adta lehetőségeket! Kérjük, ne pletykák, hazugságok alapján tájékozódjatok, és olvassátok el, adjátok tovább a mellékelt tájékoztatónk!

Adott egy eldőlt, megszavazott fejlesztés, és adott két út: Az árokásás, uszítás útja, ami embereket szakít ketté, az elnyert fejlesztések kihasználását hátráltatja és lakosokat idegenít el használatuktól.

És van egy út, ami azt mondja, dolgozzunk azon, hogy ezeket a beruházásokat (konditerem, szauna, kisbusz, klubterem) a herédi lakosok minél jobban magukénak érezhessék, és ők, gyermekeik, unokáik minél jobban ki tudják használni. A munka, az összefogás az, amivel a fejlesztéseket egy futópályával és egy kondiparkkal is meg tudnánk koronázni. Mi ebben hiszünk, és míg más aláírást gyűjt a ne legyen-ért, mi ezen a téren is biztatóan nagyot tudtunk előrelépni! Mert az építkezés, és nem a rombolás az, amiből falunknak, lakosainknak több, és nem kevesebb lesz!

Köszönjük szépen támogatásotok! Hajrá Heréd ! 🙁

MIT NYÚJT AZ ÖLTÖZŐ A HERÉDIEKNEK?

 • Célunk egy modern, európai színvonalú sporttelep megépítése ahol a lakosság több fajta sportot űzhet, kellemesen kapcsolódhat ki és járulhat hozzá egészségéhez. Ehhez folyamatos, következetes építkezés vezet!

 • Az épülő multifunkciós öltözőépület nem csak egy labdarúgó sportöltöző, hanem egy ilyen lakossági sportközpont alapköve is.

 • Megépítésével már a következő lakossági funkciókat is el fogja látni:

  • belső kondi- és fitneszterem

  • szauna és hideg merülőkád (A terven ezt jelölte Jacuzziként az építész. Kérdés helyett támadást kaptunk. Aki támadni akar támad, aki építeni kérdez,egyeztet!)

  • külön lakossági mosdó és zuhanyzóhelyiségek

  • felszerelt egészségügyi szoba, ahol sérülés, egészségügyi szükséghelyzet esetén a kiérkező vagy egy mérkőzésen helyben lévő képzett személy életet is menthet

  • klubhelyiség, ami a művelődési házhoz hasonló bármely funkció ellátása mellett helyt ad ittalvós gyerektáborok szervezésére is. Legyen az egy foci, vagy egy angoltábor, megkötés nincs!

  • Állandó vendégszoba: falunk vendégei, beruházások távolról érkező szakembereinek, zarándokoknak, vagy havária-állapot miatt (például házégés) elszállásolni szükséges helyi lakosok számára.

Földszinti helyiségek

2 gépjármű és egyben a pályafenntartó kistraktor elhelyezésére alkalmas. Bejárattal rendelkezik a sport utca felől, illetve a traktor számára a pálya felől.

Mindemellett a különböző szerszámok tárolására is felhasználásra kerül.

Több öltözőre van szükség a vendég és hazai csapat számára, illetve már női csapatokról is beszélhetünk.

Minden öltözőterem külön vizesblokkal rendelkezik, egy öltöző a szauna és jacuzzi, egy pedig a konditerem mellett található, így lakossági felhasználási igényeket is kielégíti.

A kis bírói öltözők is saját illemhellyel, zuhanyzóval rendelkeznek a kulturált fogadás érdekében.

A labdarúgó club edzéseihez és meccseihez is rengeteg sporteszköz, ruházat szükséges, nem beszélve az esetleges több szakosztály (röplabda, atlétika) megjelenéséről.

A jelenleg is több, mint 150 tag és számos csapat felszerelésének tisztításához nyújt modern és rendezett feltételeket.

Nem csupán MLSZ előírás, de előforduló kisebb elsősegély-nyújtásokhoz, nagyobb baj esetén a szakszerű és gyors orvosi ellátás elősegítéséhez szükséges.

Edzések, meccsek, lakossági sporttevékenység és gyermektáboroztatás során is nagyon fontos szerepet tölthet, nem túlzás azt mondani, életet menthet.

A szauna és a kádis alkalmas lesz mind a sportolók, mind a lakosság egészséges relaxációs igényeinek kiszolgálására. A két eszköz egymás melletti helyiségben helyezkedik el egy öltöző mellett, így könnyen használható együttesen (szaunázás után különösen egészséges és kellemes, ajánlott a hideg vizes kádas merülés)

Emeleti helyiségek

A klubterem a létesítmény egyik legfontosabb, közösségi helyszíne.

Sport- és lakossági közösségi eseményekre egyaránt alkalmas. Csapatmegbeszélések, meccsnézés, lakossági magányszemély-rendezvények (nyugdíjas búcsúztató, különböző ünneplések) egyaránt használhatnák.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyerektáborok fontosságát (nem csak sporttáborokról beszélhetünk). A terem átmeneti ágyakkal alkalmas alvóhelynek is, a szinten található két öltöző pedig a gyerekek holmijainak tárolására.

Mind a sportolók, mind a lakosság erőnléti edzéseihez alkalmas.

 

Fontos cél, hogy ne csak férfiak számára feleljen meg erőnléti gépekkel és súly-eszközökkel, de a hölgyek számára is nyújtson futó-, fitneszgépekkel sportolási lehetőséget.

Több öltözőre van szükség a vendég és hazai csapat számára, illetve már női csapatokról is beszélhetünk.

Minden öltözőterem külön vizesblokkal rendelkezik, egy öltöző a szauna és jacuzzi, egy pedig a konditerem mellett található, így lakossági felhasználási igényeket is kielégíti.

Településünk messziről jött vendégei (például beruházás miatt távolról jött szakemberek, tervezők), áthaladó zarándokok fogadására is alkalmas.

 

Sosem tudhatjuk, előre nem látható okból (tűzeset, árvíz) mikor fordulhat elő, hogy egy ház lakhatatlanná válik, így bajba jutott lakosok átmeneti elszállásolására is megfelelő.

Helyiség a sporttelep adminisztrációs- és pályázati ügyeinek intézéséhez, megbeszélésekhez, szűkkörű tárgyalásokhoz.

MIÉRT JÓ, HA MÉG TOVÁBB FEJLŐDIK SPORTTELEPÜNK?

 • Futópálya és kültéri kondipark az épülethez képest kis értékű, de mégis nagy hasznú fejlesztésként koronázná meg a sporttelepet és akár duplázná lakossági kihasználtságát.
  Ezekre pályázatok is igénybevehetőek, ahogyan falunk 2019-ben elnyert, 5 millió forint értékű kültéri fitneszezközei is szállításra és telepítésre várnak.

 • Miért hasznos? A faluban sokan futnak belső vagy külső műútjainkon, földutakon. Ezeknek mind megvan a hátránya (balesetveszély, kemény burkolat vagy nagy fű esetleg sár, télen korai sötétedés – pályánk viszont már kész világítórendszerrel rendelkezik). A futópályát nem csak ezek a lakosok használnák, de még több embert mozgásra ösztönözne. 400 méteres futópálya kiépítéséhez a helyi lehetőségek adottak!

 • E mellett a labdarúgás, mint egyik legnépszerűbb sport is megérdemli a kellő tiszteletet. Egy-egy mérkőzésen 100-150 néző jelenik meg, a HLC pedig 160 igazolt játékossal rendelkezik. Nem, nem mind herédi.

  Mint egy jó színvonalú városi gimnáziumnak, túlnyomó részt a kormány vállalja a képzési és működési költségeket. Ahogyan ott sem minden tanuló helyi lakos, mégis a város és lakói javára válik. Jelenleg 40 herédi gyermek élvezi a szakszerű feltételek előnyeit, sportol, mozog és nevelődik fegyelemre, munkára, csapatszellemre. A projekttel pedig az utánpótlás-képzés színvonala tovább emelkedik.

MILYEN DÖNTÉST HOZOTT ÖNKORMÁNYZATUNK A PROJEKT TÁMOGATÁSÁRA?

 • 2019 tavaszán a herédi labdarúgó klubnak lehetősége nyílt egy 140 millió forint értékű sportöltöző megpályázására

 • a testület teljes 7/7 szavazattal, felelősen döntve, az épület tulajdonjogáért cserébe vállalta a szükséges 30% (38 millió forint) önerőt

 • Az önkormányzat kötelezettségvállalásával a háta mögött, a klub pályázhatott, és a beruházást több Heves megyei településsel szemben megnyerte falunknak

 • A pályázati feltételek közben tovább javultak! A 2020-07-20-i ülésen a testület jelen lévő 6 tagjából a egy ember kivételével mindnyájan megszavazták a következő döntést:

 1. az épületet a falu 12 millió forint saját költséggel építi meg (a többi támogatás)

 2. 10 millió forintért az öltöző berendezésének 30%-át állja (bútorok és minden mi mozdítható), melyből a visszajáró összeget az egyesület visszafizeti

 3. az eredeti vállaláshoz képest az egyesület 6 millió forintról lemondott javasolva, hogy az sportra kerüljön felhasználásra (futópálya)

 4. 7 millió forintért rendezi a megvalósult, de még le nem zárt korábbi pályázatok önerejét, amit ilyen arányban az önkormányzat meg is kap (9 személyes kisbusz, pályavilágítás, locsolóberendezés, fűnyíró traktor és pályaművelő tartozékok), ezzel kintre fizetés helyett az összeget helyi fejlesztésben tartja. A túl sok helyi fejlesztés és önerő-igény miatt erre az önkormányzatnak még nem volt anyagi lehetősége.

tehát 30 millió forintért a következő értékkel gazdagszik a falunk:

MIÉRT ÉRI MEG A FEJLESZTÉS?

 • 30 millió forintért ~200 millió forint értékkel gazdagíthatjuk falunk. Ez hatszorosan megtérülő befektetés.

 • Úgy hisszük, hogy minden lehetőséggel élni kell falunk javára. A megnyert pályázatokat annál jobban meg kell becsülnünk, mivel 2019 októbere óta településünk csak kisebb pályázatot nyert. – és sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Itt szükséges megjegyezni azt a számszakilag kimutatható tényt, hogy falunkat fejlesztő pályázatok önerejéhez a sportöltöző támogatása minden évben érdemi forrást hagy hátra! Számos pályázat támogatási mértéke pedig 100%-os. Reméljük, most már az építésre fordítódik a hangsúly. A mégsem így lenne leszögeznénk, ezzel minket senki se támadhat, ahogyan azt sem szabad elfelejteni, ilyen megtérülésű sportfejlesztés is falunk javát szolgálja.

 • A koronavírus előtt sem lehetett eléggé hangsúlyozni az egészséges testi és lelki életmód fontosságát. Az önkormányzatnak a sportlehetőségek fejlesztése is feladata. A gazdasági válságok pedig mind megmutatták, (pláne hatod áron vásárolt) az ingatlan tudja a pénz értékét leginkább megőrizni.

 • A labdarúgó klub minden téren komoly kormányzati sporttámogatásra jogosult, működése és fejlesztése főként ebből történik. A sporttelepen jelenleg is 60 gyerek focizik szakszerű edzéseken. Kiemelt közös célunk azonban erre a támogatásra alapozva egy valóban lakossági, széles körben használt sporttelepet kiépíteni.

 • Az új öltöző üzemeltetése is ilyen támogatásból történik, így a költségek csupán 30%-át kell megfizetni. Mivel ez a lehetőség új épületnél áll fenn, üzemeltetése olcsóbb is lehet, mint a jelenlegi, megépülés után raktárnak használt öltözőé.

 • Ne felejtsük el: önkormányzatunk felelősen döntött, amivel kötelezettséget vállalt. 1) ha ezt eldobjuk, a megyei labdarúgó klub elveszít 140 millió Ft pályázati lehetőséget, amit sok településsel versenyezve nyertünk meg. Jogi tény, hogy ezt a teljes összeget ezután jogi úton kérhetné számon falunkon. 2) ha egy ember szavát nem tartja, felé is megrendül a bizalom. A megyében hónapokig láthatták, ahogyan polgármesterünk egy megnyert, elvállalt pályázatot támad. Kérdés, hogy ezek után ki fog nekünk mások kárára pályázatot megítélni. Az eredményeken már látjuk ezen folyamatok kárát.

MIBŐL LESZ FENNTARTVA?

 • Ilyen támogatással épült, új épület fenntartási költségéhez 30% önerőt szükséges finnanszírozni.

 • Ugyanez igaz esetleges alkalmazott bérköltségeinek fedezésére is.

 • Ami ingyen van, az a legdrágább. Ahhoz, hogy a konditermet, szaunát, reményeink szerint később megvalósítható futópályát és kondiparkot tényleg azt megbecsülő, rendszeresen használó herédiek használják minimális hozzájárulást kell szedni.

 • Az öltözővel mérföldkőhöz érkezünk egy olyan sporttelep irányába, ami a környező települések lakóinak is vonzó lehet, piaci árú bérleti díjat fizetve is. Ezzel a sporttelep akár egy fitnesz-center, bevételeket termel és hozzájárul fenntartásához. Ne feledjük, nyereségességéhez mindössze a fenntartási díjak 30%-át kell kitermelnie!

 • Természetesen semmi sincs ingyen, ahogy a színvonalas sportlehetőségek megteremtése sem. Az eddigiek alapján azonban látható a rendkívül kedvező lehetőség.

AKI SEGÍTENI NEM AKAR, MIÉRT HÁTRÁLTAT?

 • Sporttelepünk 10 évvel ezelőtt még valóban ,,libalegelő” volt, de ma már Ausztriában is megállná helyét rendezettségével, felszereltségével. Közmunkás bérért (ami nem a falu kasszájából megy) hárman dolgozunk mindezen, és vállalunk felelősséget a pályázati ügyekért.

 • 10 év alatt rengeteget sikerült a falu javára fejlesztenünk. Van még mit tenni, de több herédi játékos kinevelése az I. osztályú csapatba, a fejlesztések költségeinek utól érése nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez építkezés. Két dolgból kaptunk keveset: ehhez segítséget, és kérdéseket azoktól akik tájékozódni szeretnének. Jutott viszont rengeteget: tájékozódás nélküli kritikát, facebookos mocskolódást, tisztességtelen vádaskodást, szórólapozást.

 • 2019 októbere óta ellenünk végtelen hadjárat indult.

 • Manipulatív, egyoldalú kérdőív került kiadásra. Ez határozott ígéret ellenére a képviselő testület és a sportegyesület teljes megkerülésével történt. Az ígéret szerint mellette bemutathattuk volna érveinket, és a döntéshez minimálisan szükséges tényeket. A kérdőív “tájékoztató” 2 mondatával szemben ezen az oldalon látható, a minimális tájékoztatás milyen terjedelmet igényel. Nagyításához kattintson a képre!

 • Egy új polgármester nem függethetlenítheti magát az önkormányzat előtte meghozott döntéseitől. Jelöltségével vállalja, hogy a megkezdett ügyeket legjobb tudása szerint folytatja tovább. Egy pályázatot végső stádiumában támadni nem csak felesleges, de falunk pályázati megítélésére, irántunk épült bizalomra romboló hatással van.

 • Az öltöző építése eredeti döntésekor, 2019-ben volt vállalható. A testület erről természetesen nyílt ülésen döntött, szerepelt a hivatalos önkormányzati lapban, elhangzott falugyűlésen, és a polgármesterjelölti vitán is. Míg ellenkampány nem indult, vele szemben egyetlen lakos sem fogalmazott meg kétségeket, ahogyan Polgármester Úr programjában sem szerepelt a célja, hogy ellehetetlenítse. A választók nem tudták, hogy vele együtt erre szavaztak.

 • A fejlesztés támadása mindennél nagyobb hangsúlyt kapott.

  • A lakosok a “kérdőív” visszavételére lettek kérve, ahol nem számított a koronavírus sem… Ennyire fontos volt ez kérdőívgyűjtés. Majd az azt követő Facebook kampány, bántó, téves információk egymásra licitáló terjesztése sem maradt el.

  • Településünk közpénzből finanszírozott, közérdekű lapjában 2 teljes oldal illette a kérdőív szövegét.

  • A 7 tagú, bizalmat nyert testület 4 tagjának programjában külön szerepelt az öltöző projekt befejezése, tőlük a választók várják a beruházás megvalósítását. Igaz lehet ez 6 újraválasztott tagra is, akik az eredeti támogató döntést is megszavazták.

  • És az sem számított, hogy a lakosoknak a megnyert fejlesztési lehetőség ellen fordításától a testület 6 tagja elhatárolódott, abban semmilyen részt nem vállalt. Az egyik, – nem is Fideszes – képviselőt idézve: megnyert, eldöntött pályázattal ilyet csinálni nem szerencsés, cél innentől a legjobb kihasználása lenne.

HOGYAN TOVÁBB?

 • Az építkezés elindul, a lakosságot képviselő testület a provokációk ellenére döntött

 • a testület döntésével Polgármester Urat arra kérte fel, döntésüket fogadja el és dolgozzon falunk sportfejlesztésén. Ez közös feladat, mert falunk fejlődéséről van szó.

 • Polgármester Úrtól mi is ezt kérjük, hiszen az árok ásásnak valós értelme nincs. A herédi sport fejlesztéséhez rengeteg pályázatot nyertünk, azok sikeres megvalósulásától, hasznossá válásától falunk csupán két dolog választhat el: A MUNKA ÉS ÖSSZEFOGÁS! HAJRÁ HERÉD!

A multifunkcionális épületre az egyesület 140 millió forintos támogatási keretet nyert, a képviselőtestületen áll, hogy ezt 30%-os önerővel vagy önerő nélkül valósítja meg, sajnos ez még nem eldöntött.

 

Egy ilyen komplexum tökéletes bázisa a többi, kültéri sportnak, illetve belső kondi és fitneszterme is kiváló alternatívát nyújthat rossz idő esetében. A szervezett csapatsportok esetében főként elengedhetetlen, a mosoda, öltöző, szertár miatt. Elmondható továbbá, hogy a szauna, fürdési lehetőség is a sport lezárásának kiváló kiegészítője, főleg ha használati díj ellenében más települések lakói is használnák fejlesztett sporttelepünk.

 

Az épület, helyiségei, funkciói bemutatásra külön weboldalt készítettünk, kérjük ha még nem tette volna, tekintse meg!

http://heredisport.hu/sportoltozo-projekt/

A futás, kocogás túlzás nélkül az emberek legszélesebb körét egészségesen tartó, legalapvaetőbb sportolási forma. Bárki, aki járt már futórendezvényen tapasztalhatta, az egészen kis gyermekektől a 80 éves idősekig kortól és nemtűl függetlenül széles tömegek űzik szellemi és testi kikapcsolódásukért, egészségük megőrzéséért. Ezzel a fő tulajdonságával sorolnánk fel azokat az érveket, melyek alapján a nyitott sporttelep koncepció fő elemének választottuk:

 • nem szükséges hozzá előképzettség, vagy jó fizikum, mindenki saját tempójában tarthatja karban, fejlesztheti egészségét

 • kortól és nemtől független, a játszóterekből kinőtt tinédzserként elkezdve jó esetben még 70-80 éves korunkig sportolhatunk ebben a formában

 • jelenleg a lakosok a közterületeken, vagy a települések közti utakon futnak, ami nem csak rengeteg embert visszatart, de balesetveszélyes is. Így csökkentené az utakon sohasem elfelejthető balesetveszélyt. Már egyetlen baleset megelőzése is felbecsülhetetlen!

 • a futás megfelelő felszereléssel elvileg minden időjárási formában, illetve este is űzhető, azonban ez a közutakon, földutakon nem mindig ajánlott. A futópálya a meglévő pályavilágítást abszolút kihasználva, annak további kihasználtságot adva biztosítana az év minden napján állandó sportolási lehetőséget.

 • Az egészségünkért heti 3*12-15 perces futással is rengeteget tehetünk. Az iskolások erőnlétfelméréseire, illetve a fegyveres testületeknél is használt cooper-teszt 12 perces futással számol, mely 2-3 kilométert enged edzességi foktól függően. Erre a 400 méteres szabványos hosszúságú futópálya tökéletes eszköz, a 6-8, akár 10 kör lefutása kellően kevés az egyhangúság elkerüléséhez. A leírtak miatt iskolásaink kihelyezett tornaórái számára is kiváló lehetőséget adna.

 • Bármilyen féle testmozgásra is érkezzen a sportolni vágyó, 2-3 kör lefutásával a legtökéletesebb bemelegítési és levezetési lehetősége adódik. A pálya így minden sport kiegészítésére tökéletes.
 • Az öntött gumi burkolatú pályák teljesen karbantartási igény mentesek.

 • költsége ~10 millió forint

A kültéri fitneszköz-parkok gombamód szaporodnak, ilyen épül Lőrinci főterén is (tornapark) jelenleg, illetve Hatvanban a Zagyva-parton (fitneszpark) is található. Örök darabok, melyek segítségével saját testsúlyunk segítségével tarthatjuk karban, fejleszthetjük izomzatunk, így a futás kiváló kiegészítői.

A látványterven a torna (zöld) és fitneszeszközök (sárgák) egy helyen szerepelnek, hiszen használatuk egymással összeköthető, a futópályával és többi sportlehetőséggel kiegészíthető. Településünk utóbbi eszközökre már a LEADER-pályázatok keretein belül forrást is nyert. Ezeket eredetileg a fő parkunkba, a bungaló környékére javasolta elhelyezni a megbízott mérnök, mivel a fák miatt máshol nem lehetett a 6-8 eszközt egy helyen a megfelelő biztonsági távolságokkal elhelyezni. Az áthelyezést az is indokolja, hogy a nem haladó szinten sportolók, főként az idősebb korúak sokkal szívesebben mozognak egy  sportcélra létrehozott helyen más sportolók közt, mint a falu központjában mindenki szeme láttára.

Ez a probléma a sporttelepen nem csak egy kevésbé eldugott, nyitott részt választva oldódhatna meg, hanem több sportlehetőséggel egymást kiegészítve nyernének ezek az eszközök több értelmet. Így a használati felület a szomszédos eszközzel közösen gumiburkolatot is kaphatna.

A terveken látható összeállítás költsége kb. maximum 6.5 millió forint. Soknak tűnhet, de egy kifogástalan minőségű, örök eszközt kapnánk cserébe, és különböző pályázatokat is igénybe tudunk rá venni. Alap szintű tornapark fából is készíthető helyben jóval kedvezőbb áron.

 

A speciálisan összeállított tornapark-szett a bestrong.com kínálatában szerepel, ezúton is köszönjük nekik a megküldött anyagokat, segítőkészségük!

A sportot igazán komolyan venni egy jól felszerelt, célirányosan kialakított sportkomplexumban lehet. Ennek ellenére nem szabad megfeledkezni a szép környezet, természetközeliség igényéről. Hiszen a sport nem kényszer, hanem kikapcsolódás kell legyen.

 

A sporttelepet természetközelivé is kell tenni!

 

Nagyon fontos, hogy a sporttelep eszközei kiépítésével párhuzamosan növénytelepítés is megvalósuljon. A látványterv ezt persze csak szimbolizálja, de talán érzékelteti, mennyire fontosak az árnyékot adó szép fák, a tereket létrehozó és szélvédelmet nyújtó sövények, cserjék. A szép környezet mellett fontos szempont a könnyen fenntartható növények kiválasztása a pályagondnok feladatainak kordában tartására.

 

Az egészségnek a mozgáshoz hasonlóan fontos eleme a megfelelő folyadékbevitel, így igen fontos egy ivókút telepítése is. Kis összegű, de annál lényegesebb elemek tovább az eszközhasználatok ajánlott módját bemutató táblák, és a saját kézi tornaeszközök zárható kinn tartását lehetővéve tevő szekrénysor is.

Az átlagos, munkában megfáradt ember és a kemény sportban örömet lelő edzett sportoló közt nagy szakadék tátong. Kell, hogy a sporttelep egy kemény munkanap, vagy egy kemény edzés után elfáradt emberek számára is egészséges kikapcsolódási lehetőséget nyújtson (természetesen a könnyed kocogás lehetősége és a szauna mellett).

 

Erre lenne alkalmas, szimbolikusan is a sporttelep első szabadtéri helyiségeként a rekreációs sportudvar. Itt baráti találkozások valósulhatnának meg egy kis csocsózás mellett a nagy melegben egy sörrel enyhítve szomjukat. Közös edzések után levezetésképp itt teqballozhatnának a focisták, pingpongozhatnának egyet kocogás és a kondipálya használata után az ott összefutó ismerősök.

Fontos cél, hogy a labdarúgást mint mozgási formát nem kedvelőknek is alternatív csapatsportot tudjon nyújtani a sporttelep.

Erre az egyik – ha nem a – legkiválóbb sport a röplabda, ami a focinál sokkal univerzálisabb, egy kis gyakorlás után a legfiatalabbaktól a legidősebbekig férfiak és nők egyaránt játszhatják. Nem hiába volt az előző, ha másban nem legalább tömegsportokban sikeres rendszer tömegsportja a foci és kézilabda mellett.

 

Az új csapatsport(ok) megnyitásának irányába ezzel az egyszerű pályával könnyen és olcsón elindulhat sporttelepünk, hiszen ahhoz burkolat nem, csupán egy háló és pályaszegély szükséges.

Heti 3 alkalommal fél-fél óra mozgás önmagában is rengeteget javít az ember közérzetén, egészségén. Mivel nem órákról van szó, a kisgyermekes szülők részére ez akár a gyermekkel közösen megélt program is lehet, ha a sporttelepen egy kis zárható, mégis barátságos gyermekudvart is létesítünk a tornapark mellé. Így a kicsi már ekkor is pozitív példát lát a szülőtől, melyet ő is nagyobb eséllyel követ majd. A velük otthon lévő szülő ráadásul a felügyelet folyamatossága mellett tud sportolni, aktívan kikapcsolódni.

Iskolánk sportfelszereltségére nem lehet különösebben panasz, tornaszoba helyett tornateremmel rendelkezik, és a beton udvaron is tudnak sportolni a gyerekek.

 

Adott tematikájú testnevelésórákon, sportfoglalkozásokon azonban sok pluszt adhatna a gyermekeknek is a sporttelep, tovább növelve így a kihasználtságát, megtérülésének nem pénzügyi oldalát.

 

Az udvar beton és tornaterem csillapításmentes linóleumpadlóján sem a futás, sem a csapatsport nem annyira egészséges, mint az ütéscsillapított futókörön vagy a füves pályán. A gyerekek szép időben bármiféle plusz kiadás nélkül játszhatnának a foci mellett más csapatsportokat is a sötét tornaterem helyett a napsütésben, jó levegőn. A kulturált és modern öltözők akár számukra is jobb lehetőséget biztosítanának a jelenleginél, és a futókör egyik sarkánál elhelyezhető homokos ugrópálya sem nevezhető jelentős plusz kiadásnak.

Bár a tenisz egy igen hatékony, élvezetes, viszonylag népszerű és csupán két személy részvétel is játszható sport (házaspároknak tökéletes program), mégsem ezen előnyei miatt koronázná meg a megelőző lépcsőfokokat.


 
Elnézve a látványterveket, eljátszva a fentebbi lépcsőfokok megvalósulásának gondolatával egy valóságos csoda, egy mintaértékű nyitott lakossági sporttelep tárul elénk. Egy ilyen eredmény, a fociközpontú sportfejlesztésnek a lakossági sportlehetőségek felé ilyen módon megnyitása messze vinné falunk hírét.

 

Egy ilyen sporttelep kapacitása a realitások talaján mozogva sosem lesz véges. A siker által garantált hírnév, a pozitív szóbeszéd nyitná meg a lehetőséget arra, hogy a környező településekről is rendszeres látogatókat fogadhasson, és az ilyen térítési díj nagyban hozzájáruljon a minőségi fenntartáshoz, és akár még további fejlesztések tekintetében is önfenntartóvá tegye sporttelepünk. Maga a teniszpálya ennek a lehetőségnek lehetne egyik legfontosabb megteremtője.

képgaléria

 •  
 •  
Skip to content